четвртак, 17. јул 2014.

Šminka po "službenoj dužnosti"

Profesionalna šminka
Ovaj netipičan naslov zapravo je uvod u tekst koji se odnosi na šminku za poslovne sastanke i korporativne događaje.
Svi prethodni tekstovi na blogu "Šminkeraj" sadrže po neki savet o nezi lica i kože, o tretiranju nedostataka i kombinovanju boja, nijansi iz palete boja i usklađivanja sa garderobom. 
Jedini savet koji dodajem u ovom tekstu je uložite pametno - kupite kvalitetnu šminku. 
Sve žene koje su radno angažovane po nekoliko sati dnevno i osim kancelarijskog posla, obavljaju i sastanke u toku dana, sigurno ne izgledaju podjednako sveže na početku i na kraju radnog vremena. 
Pre nekoliko godina sam čitala tekst u kom je urednica jednog modnog časopisa navela da je svaki sat radnog vremena započinjala nanošenjem novog sloja šminke na lice, tako da do poslednje obaveze ona ima kompletnu šminku na licu, sveže nanetu... 
Ne sećam se ni kako se sagovornica zove, ni koji je časopis u pitanju. Savet može biti dobar, ali sumnjam da svaka od vas zaposlenih žena ima vremena da popravlja šminku svakih sat vremena. 
Zbog toga je od presudne važnosti kvalitetna i postojana šminka, koja će biti dovoljno pouzdana na početku i na kraju radnog dana. 



Od korišćenja pudera i podloga, birajte one koji matiraju lice, ukoliko je vaša koža normalna, kombinovana ili masna. 
Na oči možete staviti boju koja je u skladu sa bojom vaših očiju (tople/hladne boje) i dupli sloj maskare, kako bi trepavice uokvirile oči. 
Postojana kozmetika je vrlo važna
Nema potrebe za veštačkim trepavicama, osim ako ste navikle da ih nosite i priroda posla vam dozvoljava da ih stavljate. 
Rumenilo mora biti umereno, ukoliko su radne obaveze u toku dana, zbog čega se insistira na dnevnoj šminci koja nije napadna u smislu jarkih boja, šljokica i sličnih dodataka... 
Za usta predlažem postojani karmin, ukoliko ga koristite. 
Crveni ruž se kombinuje sa neutralno šminkanim očima. 
Ruž boje kože se nanosi na usne, ukoliko su oči našminkane nešto napadnije. 
Takođe, preporuka je zbog lakšeg nanošenja, obnavljanja i manjeg opterećenja na licu, da u letnjem periodu koristite sjajeve za usne sa aplikatorom ili labelo/grožđanu mast. 
U večernjim varijantama, šminka za poslovne prilike mora ostati svedena, iako može biti nešto jačeg intenziteta od one dnevne varijante. Dopustite sebi boje na očima i/ili usnama, ali se potrudite da vaš izgled prati profesionalnost u poslu...
Ukoliko postoje dileme o tome "Šta obući?", postoji sjajan tekst koji definiše stil oblačenja "Smart casual garderoba".



Tekst je inspirisan događajem "Digital Night" koji će se održati 25. jula 2014. godine u klubu Reset. 
Autorka bloga je saradnica Backstage event team-a koji učestvuje u organizaciji "Digital Night". 
Više o događaju može se pronaći na: 
www.digitalnight.rs
www.clubreset.org

понедељак, 7. јул 2014.

Nega kože u toku letnje sezone

Drage moje, 

nadam se da uživate u toplim letnjim danima na svojim odmorima, ili ako već niste, planirate svoje godišnje odmore uz obalu mora, jezera, reke... 
Mislim da je važno razmišljati o tome kako da zaštitimo kožu od negativnog uticaja Sunčevih zraka, kako bi bila lepa, glatka i preplanula što duže posle odmora. 

Priča se da je popularnosti preplanulosti doprinela Coco Chanel, kada je na festival u Kanu 1920. godine, stigla nakon što je ceo dan provela na jahti sunčajući se. Naravno, ona je od toga napravila trend, koji se zadržao do danas... 

Pozitivna/negativna strana sunčanja


Stručnjaci se bave pozitivnim i negativnim stranama uticaja izloženosti kože na Suncu. Poznato je da vitamin D koji unosimo u organizam ishranom aktivira supstancu beta karoten, a on pomaže zadržavanje preplanulosti kože. Beta karotena ima u narandžastim namirnicama, pa je dobra priprema pre sunčanja pojesti svežu šargarepu ili kajsiju, odnosno popiti sok od ovih sveže ceđenih namirnica.

Pre svega, tip kože možete odrediti na osnovu boje očiju i kose i procene koliko je svetla, odnosno tamna?
Kada ste tu procenu napravili, birajte preparat za sunčanje sa manjim odnosno većim faktorom zaštite od UV zračenja (ovaj faktor može da ide od 20 za tamniji tip kože koji lako potamni i teško izgori, do 50+ faktora, koji koriste osobe sa izuzetno osetljivom kožom, kao i bebe i mala deca...)


Oprezno sa solarijumom 

Ja sam takođe korisnica solarijuma u toku godine, jer produžuje izgled preplanulosti i daje zdravi izgled telu. Ipak, najbolji savet je - umerenost pre svega. 
Možda ne izgleda lepo kada na telu ostanu tragovi od kupaćeg kostima, ali štetnost uticaja solarijuma je daleko veća od izlaganja Suncu prema savetima dermatologa i lekara. 

Mleko ili ulje za sunčanje 

Osim saveta da se Suncu izlažete pre 11, a posle 17 časova, kad je UV značenje najveće, pridružiću se savetima stručnjaka oko korišćenja preparata koji mogu pomoći da sunčanje ima što manje štetnih posledica i da vaša koža blista dugo posle letovanja. 
Budući da izlaganje Suncu znači da se vaša koža isušuje, morate povesti računa o tome da stalno bude dovoljno hidrirana, a to možete postići češćim odlaskom u vodu, tuširanjem, ili stalnim nanošenjem zaštitne kreme za sunčanje. 

Najbolje znate kakvu kožu imate, prema tome koliko je suva možete proceniti da li će vam na plaži trebati mleko koje se ravnomerno raspoređuje po koži ali u zavisnosti od kvaliteta ima onaj beličasti film na površini prilikom kontakta sa vodom; ili koristite ulje za telo koje je nešto masnije i osigurava elastičnost kože nakon nanošenja. 

Sve je više mišljenja koji su protiv korišćenja prirodnih sredstava za brzo tamnjenje kože, kao što su maslinovo ili kantarionovo ulje. Maslinovo ulje ima neznatan zaštitni faktor, a kantarionu se pripisuje blagotvorno dejstvo nakon sunčanja, jer hladi i umiruje kožu. O tome ne bih, jer ne poznajem svojstva i ova ulja nisam koristila za sunčanje. 

Nega kože posle sunčanja 

Jednako je važna nega kože posle sunčanja. Nakon što se vratite sa plaže, namažite u tankom sloju neku od kremica posle sunčanja. Ona smiruje i hladi kožu iritiranu Suncem, a dodatno pomaže da se boja što duže zadrži na vašoj koži. 

Takođe - "zdravlje na usta ulazi", pa je osim nege kože posle sunčanja sve vreme odmora potrebno hidrirati kožu unosom što više tečnosti (najbolje vode) i svežeg voća i povrća, jer će koža na taj način zadržati svoju elastičnost i sjaj. 

Uživajte u sunčanim danima!