недеља, 18. јануар 2015.

Kako se našminkati za najvažniju priliku u životu svake devojke?


Ono što je možda najvažnije za održavanje izgleda svežine i postojanosti šminke koja se nanosi na lice je vreme nanošenja. Osim kvaliteta šminke koja mora biti garantovana, uvek mislim da je bolje kada se šminka pred venčanje nanosi neposredno, nego mnogo pre, jer će svakako veći deo dana i dobar deo večeri ostati na licu.
            

           Svaka devojka koja mašta o svom danu venčanja, razmišlja o tome kako će izgledati, kakva će i koje boje biti venčanica (ukoliko ste kreativne, ili želite neki detalj koji će upasti u oči) da li će izdržati na vrtoglavim štiklama ili će izabrati udobniju varijantu...

            Nezamenljiv deo je šminka. Ona treba da pomogne svakoj mladi da svoju sreću, radost i sjaj u očima naglasi dovoljno da uveliča ukupni izgled, ali da istovremeno prikrije nedostatke ako postoje i dozvoli da mlada na svom licu zadrži svežinu i lepotu. 

Podloga je veoma važna. Svako lice vidim kao belo platno za slikanje, ali i svi slikari pre nanošenja boje kistom, moraju platno pripremiti za umetnička dela koja nastaju. Nanošenje primera je važno jer zadržava boje na licu tokom dana, što je izuzetno važno.

Sledi puder koji mora biti u nijansi kože, tek nešto tamniji zbog efekta koji ostavlja na fotografijama. Bez obzira na tip kože, kada šminkam mladu za venčanje, obično koristim pudere koji matiraju lice, pošto će koža disati, u zavisnosti od godišnjeg doba – znojiti, ili imati one sjajne tačke na T zoni lica mlade. Kako bi se ovo izbeglo, puderi sa efektom matiranja lica su najbolji izbor.

Korektor za pokrivanje nepravilnosti u vidu crvenila, bubuljica, akni, ožiljaka može lokalno da utiče lice dobije ujednačen izgled.

Rumenilo se nanosi na vrhove jagodičnih kostiju, u nijansi sličnoj boji kože, uglavnom u ružičastim nijansama ili nijansi kajsije. Oni nešto tamniji tipovi kože mogu dobiti malo jaču nijansu rumenila. Na samom kraju nanosi se highlighter kojim se lice osveži i dobije „orošen“ i blistav izgled. Nanosi se iznad jagodica, na slepoočnice i iznad gornje usne. Treba da da blagi sjaj, kao da je pre toga namazana krema na lice.

Oči šminkam u nijansama ružičaste, sa svim trikovima kojima se očima daje svež i naspavan izgled. Kombinacija bele, sive i ružičaste su se pokazale kao najbolje, uz tehniku „smokey eyes“ sa senčenjem koje naglašava prirodnu lepotu. Obrve se koriguju, a mlade prilično često traže veštačke trepavice, koje usklađujem sa sveukupnim izgledom. Uvek savetujem da izgled bude što približniji prirodnom i što laganiji, jer će one to nositi ceo dan i moraju da se osećaju dobro, a pre svega sebi izgledaju lepo.
Usne moraju biti hidrirane, nikako suve i ispucale. U kombinaciji sa jače našminkanim očima, trebalo bi da budu u nijansi kože, sa diskretnim sjajem ili „nude“ karminom. Ako je na očima samo izvučen liner, one mogu biti našminkane crvenim karminom, jer ovo je vaš dan i možete sebi dopustiti čak i večernju šminku u sred bela dana. To je vaš dan, pre svega. Postojanost boje na usnama se osigurava nanošenjem olovke po ivicama usana, potom popunjavanjem unutrašnjosti, a onda i prelaženjem nekim karminom ili providnim sjajem za usne preko celih usta. Ne bi bilo loše da mlada uz sebe ima taj karmin i/ili sjaj i s vremena na vreme popravlja šminku na usnama. Obavezno pre fotografisanja, jer se boja nakon čestitanja i ljubljenja sa porodicom, prijateljima, rodbinom... skine.
          Moja preporuka iz iskustva je da šminka bude poslednja stvar koja se radi, stavljena neposredno pred poslednje pripreme i sam čin venčanja, bilo građanskog ili crkvenog. Tada su sve druge pripreme završene, odlazak pred oltar postaje realnost, a mlada koju šminkam može postati nervozna i tu nervozu pokazati na licu. Sve sitne nepravilnosti, nervoza i nekontrolisano znojenje mogu biti sprečeni na vreme, a svežina lica i postojanost boja zadržani na pravim mestima. Kada prostor u kom se dešava venčanje to dozvoli, volim da budem uz mladu i pomognem u tome da dan koji sledi bude najbolji u njenom životu, a ona princeza na svom venčanju.